Tuoretuotteiden kotiinkuljetus: 21.08.-17.09. tehdyt tilaukset lokakuun (01.10.) jakoon ja 18.09.-22.10. tehdyt tilaukset marraskuun (05.11.) jakoon

Kestäviä valintoja

Satohuone on rakennettu erityisen ekologiseksi kaupunkifarmiksi. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Satohuoneen kaikki tuotteet viljellään käsityönä puhtaasti ilman minkäänlaisia torjunta-aineita, lisäaineita tai säilöntäaineita. Kaikki versojen siemenet ovat käsittelemättömiä ja GMO-vapaita. Tuotantoparametrejä tarkkaillaan jatkuvasti ja erät merkitään ja tilastoidaan. Hyvä hygienia, elintarviketurvallisuus ja laadunvalvonta ovat onnistuneen viljelyn ja korkealaatuisen tuotteen kulmakiviä.

Satohuoneen sienet ja versot viljellään kerroksittain, jolloin viljelypinta-alaa tarvitaan moninkertaisesti vähemmän ja energiankulutus pysyy pienenä. Sienet kasvavat jopa yhdeksässä kerroksessa, versot kuudessa, ja katon rajassa on vielä varastotilat.

Vertikaaliviljely mahdollistaa todellisen lähituotannon - Satohuoneelta keskustan ravintoloihin on 6 kilometriä matkaa. Lyhyet kuljetusmatkat pienentävät päästöjä ja tuovat tuottajan lähemmäksi asiakkaita. Lähellä tuotettu ruoka on myös taatusti tuoretta (mikä myös pienentää ruokahävikkiä).

Hävikkiä pyritään minimoimaan mahdollisimman tehokkaasti, mutta satoa jää väistämättä välillä yli. Ylijäämäsienet kuivataan jatkojalostuskäyttöä varten, ja ylijääneet versot lahjoitetaan seurakunnan ylläpitämään Ruokapankkiin, josta ne toimitetaan ruoka-avun tarpeessa oleville.

Sienet muodostavat kasvaessaan hiilidioksidia, ihan niin kuin me ihmisetkin. Kasvit taas hyödyntävät hiilidioksidia yhteyttäessään. Satohuoneen sienten muodostama hiilidioksidi kierrätetäänkin versoille. Näin hiilijalanjälki pienenee entisestään ja versot kasvavat paremmin. <3

Käytetyt sienten kasvualustat kierrätetään AhlmanEdun oppilaitoksella osana FUSILLI-hanketta, jossa niistä tehdään bioaktiivista kompostia ja maanparannusainetta. Keväästä syksyyn kasvualustoja on myös myynnissä - maaperän parantamisen lisäksi ne tuottavat vielä runsaasti sieniä!

Sienet viljellään olkipelletissä, joka on viljateollisuuden vähän hyödynnetty sivuvirtamateriaali. Versot viljellään pääosin hamppukuitumatoissa, jotka ovat valmistettu hampputeollisuuden hyödyntämättömistä sivuvirroista. Toisen roska on toisen aarre.

Tuotepakkauksina Satohuone käyttää pääosin pinnoitettuja kierrätyskartonkirasioita. Kun kartonkipakkaukset kierrätetään, pinnoite erotetaan ja se, sekä kartonki itse, kierrätetään eteenpäin uusiin tuotteisiin. Isot 1,5kg sienilaatikot kerätään ruokakaupoilta pesun jälkeen uudelleenkäytettäviksi.

Kasvukausi Suomessa on lyhyt. Sisäviljelyllä satoa saadaan ympärivuotisesti, eikä sadon onnistuminen riipu keleistä. Kontrolloidut ja optimoidut viljelyolosuhteet takaavat laadukkaat tuotteet, eivätkä vaihtelevat sääolosuhteet tai tuhohyönteiset pääse aiheuttamaan satohävikkiä.

Energiankulutusta minimoidaan ilmalämpöpumpuilla, led-valoilla ja optimoidulla tilankäytöllä. Lisäksi kasvava sienirihmasto tuottaa todella paljon lämpöä joka hyödynnetään tilan lämmityksessä.

Miten tähän päädyttiin?

Niin kuin yleensäkin elämässä, asiat johtavat toisiin asioihin. Olin harkinnut alanvaihtoa jo pitkään, mutta en millään tahtonut keksiä, mitä tekisin seuraavaksi. Kävin työn ohella Hämeenkyrön Osaralla luonnonvaratuottajan koulutuksen syventääkseni tietämystäni luonnosta ja sen antimista sekä hakeakseni inspiraatiota minulle tärkeästä aihepiiristä. Ja sen todella sainkin.

Muistan elävästi sienikurssin opettajan sivulauseena mainitut taikasanat: "Uskon että sienten viljely tulee lisääntymään Suomessa". Heureka! Tämän lauseen kuultuani koin välittömän kirkastumisen tunteen ja ahaa-elämyksen, ja tiesin tarkalleen, mitä alkaisin tehdä seuraavaksi.

Olin viljellyt osterivinokasta harrastuksena jo pitkään, joten ihan alkeista ei tarvinnut aloittaa. Jostain syystä täytyi kuluttaa koulun penkkiä osatakseni yhdistää harrastuksen ja alanvaihtopohdinnat. Jäin pian koulusta valmistuttuani isyys- ja vanhempainvapaille ja iltaisin kirjoitin liiketoimintasuunnitelmaa ja ahmin tietoa yrittäjyydestä ja sienten ammattiviljelystä. Versot tulivat kuvioon mukaan kun selvisi, miten saumattomasti ne sopivatkin yhteen sienten kanssa sekä tuotannon että ravinteikkuuden puolesta.

Mitä enemmän hankin tietoa, sitä motivoituneempi olin. Vähitellen minulle valkeni koko kuva siitä, kuinka mahtava juttu oma kaupunkifarmi olisi, eikä pelkästään itselleni. Päätin rakentaa koko homman ekologisesti mahdollisimman kestävälle pohjalle, niin että voisin seistä selkä suorana yritykseni takana.

Sitten alkoivat konkreettisemmat toimet yrityksen perustamiseksi. Niihin vierähtikin tovi tai kaksi. Lopulta oli aika ottaa loikka tuntemattomaan, ja näin syntyi Satohuone.

Tampere on antanut minulle paljon, ja nyt voin antaa jotain takaisinkin. <3

Terveellistä, herkullista ja ympäristöystävällisesti tuotettua lähiruokaa. Ruokaa, joka tekee oikeasti hyvää.

- Antti