Satohuoneen kaikki tuotteet viljellään käsityönä puhtaasti ilman minkäänlaisia torjunta-aineita, lisäaineita tai säilöntäaineita. Kaikki versojen siemenet ovat käsittelemättömiä ja GMO-vapaita. Tuotantoparametrejä tarkkaillaan jatkuvasti ja erät merkitään ja tilastoidaan. Hyvä hygienia, elintarviketurvallisuus ja laadunvalvonta ovat onnistuneen viljelyn ja korkealaatuisen tuotteen kulmakiviä.
Satohuoneen sienet ja versot viljellään kerroksittain, jolloin viljelypinta-alaa tarvitaan moninkertaisesti vähemmän ja energiankulutus pysyy pienenä. Sienet kasvavat jopa yhdeksässä kerroksessa, versot kuudessa, ja katon rajassa on vielä varastotilat.
Vertikaaliviljely mahdollistaa todellisen lähituotannon - Satohuoneelta keskustan ravintoloihin on 6 kilometriä matkaa. Lyhyet kuljetusmatkat pienentävät päästöjä ja tuovat tuottajan lähemmäksi asiakkaita. Lähellä tuotettu ruoka on myös taatusti tuoretta (mikä myös pienentää ruokahävikkiä).
Hävikkiä pyritään minimoimaan mahdollisimman tehokkaasti, mutta satoa jää väistämättä välillä yli. Ylijäämäsienet kuivataan jatkojalostuskäyttöä varten, ja ylijääneet versot lahjoitetaan seurakunnan ylläpitämään Ruokapankkiin, josta ne toimitetaan ruoka-avun tarpeessa oleville.
Sienet muodostavat kasvaessaan hiilidioksidia, ihan niin kuin me ihmisetkin. Kasvit taas hyödyntävät hiilidioksidia yhteyttäessään. Satohuoneen sienten muodostama hiilidioksidi kierrätetäänkin versoille. Näin hiilijalanjälki pienenee entisestään ja versot kasvavat paremmin. <3
Kerättyämme kasvualustoista ensimmäisen sadon, niihin jää vielä käyttämättömiä ravinteita. Keväästä syksyyn asiakkaidemme pihoille ilmestyykin huippusuosittuja sienipenkkejä jotka tehdään käytetyistä kasvualustoista. Maaperän parantamisen lisäksi ne tuottavat vielä runsaasti sieniä, ja materiaalit saadaan käytettyä loppuun asti.
Satohuoneen osterivinokkaan 100% kotimaisen kasvualustan pääraaka-aineena toimii Hämeen metsien harmaaleppäpuru, joka on savustushakkeen valmistuksessa syntyvä sivuvirtamateriaali. Versot viljellään pääosin hamppukuitumatoissa, jotka ovat valmistettu hampputeollisuuden hyödyntämättömistä sivuvirroista. Toisen roska on toisen aarre.
Tuotepakkauksina Satohuone käyttää pääosin pinnoitettuja kierrätyskartonkirasioita. Kun kartonkipakkaukset kierrätetään, pinnoite erotetaan ja se, sekä kartonki itse, kierrätetään eteenpäin uusiin tuotteisiin. Isot 1,5kg sienilaatikot kerätään ruokakaupoilta pesun jälkeen uudelleenkäytettäviksi.
Kasvukausi Suomessa on lyhyt. Sisäviljelyllä satoa saadaan ympärivuotisesti, eikä sadon onnistuminen riipu keleistä. Kontrolloidut ja optimoidut viljelyolosuhteet takaavat laadukkaat tuotteet, eivätkä vaihtelevat sääolosuhteet tai tuhohyönteiset pääse aiheuttamaan satohävikkiä.
Energiankulutusta minimoidaan ilmalämpöpumpuilla, led-valoilla ja optimoidulla tilankäytöllä. Lisäksi kasvava sienirihmasto tuottaa todella paljon lämpöä joka hyödynnetään tilan lämmityksessä.
