Tuoretuotteiden kotiinkuljetus: 22.05.-18.06. tehdyt tilaukset heinäkuun (02.07.) jakoon ja 19.06.-23.07. tehdyt tilaukset elokuun (06.08.) jakoon
DIY  kasvatussetti (itiötön osterivinokas)

DIY kasvatussetti (itiötön osterivinokas)

15,00 €
sis. 24 % ALV
Do It Yourself! Tarvikkeet sienten kotikasvatukseen näppäränä pakettina niille jotka haluavat tehdä itse alusta alkaen. Vain postitse.
Toimitus 2-5 arkipäivää

Sisältö:

  • Itiöttömän osterivinokkaan rihmasto 100g (sisältö: hirssi, Pleurotus ostreatus)
  • Olkipelletti 1,8 kg
  • Kasvatuspussi 1 kpl TAI 6 kpl hengittävän teipin paloja


Tämä osterivinokkaan kotikasvatussetti sopii niille jotka haluavat kasvattaa sienensä alusta alkaen itse. Homma on varsin simppeli: Lisää vesi, sekoita ainekset ja anna kasvualustan kasvaa. Pidä kosteana ja kerää sienet! Tarkemmat ohjeet alla:


1. Aloita pesemällä kätesi. Taittele kasvatuspussin reunat ulkopuolelle suodattimeen asti. Kiehauta 2,5 litraa vettä ja kaada se kasvatuspussiin olkipellettien päälle. Pussi kestää kiehuvaa vettä, mutta ole varovainen ettet polta itseäsi. Anna jäähtyä hetken ja sekoita sisältöä kiehuvalla vedellä desinfioidulla lusikalla niin että kaikki pelletit kostuvat ja hajoavat. Avaa pussin reunat, jätä lusikka pussiin, taita pussin suuaukko alaspäin ja anna jäähtyä 6-8 tuntia tai kunnes kasvualustan lämpötila on alle 30 astetta.


2. Ota rihmastopussi jääkaapista ja puristele sitä niin että rihmasto murenee irtonaiseksi. Avaa pussi ja kaada rihmasto kasvatuspussiin. Sekoita kasvatuspussiin jätetyllä lusikalla niin että rihmasto sekoittuu kaikkialle, myös pussin pohjalle ja kulmiin. Voit myös pöyhiä pussia ulkopuolelta.


3. Nosta pussi pystyyn ja tömäytä sitä pohja edellä pöytää vasten pari kertaa tiivistääksesi kasvualustamassaa hieman. Taita pussin suuaukko kiinni ja sulje esim. pyykkipojilla tai teipillä. Jätä kuitenkin valkoinen suodatinaukko vapaaksi jotta rihmasto voi hengittää. Jätä huoneenlämpöön noin 14 vuorokaudeksi, jonka aikana rihmasto valtaa kasvualustan kokonaan. Pussin ei tarvitse olla pimeässä, mutta suojaa se suoralta auringonvalolta.


4. Kun rihmasto on vallannut kasvualustan kokonaan, taita tyhjä pussin yläosa tiiviisti kasvualustan alle (valkoinen suodatinaukko myös – sillä ei enää ole käyttöä). Voit tarvittaessa käyttää teippiä jotta pussi pysyy tiiviisti. Leikkaa terävällä ja desinfioidulla veitsellä 5-10cm kokoinen X:n muotoinen viilto pussin etuosaan. Kasvualusta ei pahastu vaikka viillät sen pintaa. Sumuta sumutinpullolla reilusti vettä viiltojen päälle.


5. Jos mahdollista, siirrä pussi hieman viileämpään (esim. 15-18 astetta), kosteaan ja valoisaaan paikkaan (ei suoraan auringonvaloon), jotta olosuhteet olisivat otolliset sienten kasvulle ja saisit enemmän satoa. Sisätiloissa huoneenlämmössäkin onnistuu kyllä; vältä kuitenkin tuulettimien, lämpöpatterien, lämmönlähteiden ja ilmastointilaitteiden läheisyyttä.


6. Pidä kasvualusta viiltojen kohdalta kosteana sadonkorjuuseen asti. Tämä on tärkeää sillä sienten alut kuivuvat helposti pois asuintilojen kuivassa ilmassa. Sumuttele viiltokohtaa muutaman tunnin välein, tai laita kasvualustan päälle paperi- tai muovipussi ylläpitämään kosteutta. Älä laita pussia tiiviisti koska sienet tarvitsevat myös paljon raikasta ilmaa. Voit myös tehdä pussiin noin 1cm kokoisia ilmareikiä. Sumuta viiltokohta ja pussin sisäseinät kosteaksi pari kertaa päivässä. Kun sienet alkavat kasvaa isommiksi, poista pussi ja jatka sumuttelua suoraan sieniin.


7. Korjaa sato kun sienten lakkien reunat alkavat kääntyä suoraksi. Osterivinokas kasvaa ryppäissä, kerää aina koko rypäs kerralla ottamalla ryppään juuresta kiinni ja kiertämällä ja vetämällä rauhallisesti. Leikkaa kasvualustan jäämät pois ja säilytä kasvattamasi sienet jääkaapissa esim. paperipussissa. Kasvualustasta saa useimmiten toisenkin (tosin usein pienemmän) sadon noin 3-4 viikon jälkeen, jos se pidetään koko ajan kosteana uuteen satoon asti. Käytetyn kasvualustan voi kompostoida, hävittää biojätteenä tai käyttää puutarhassa maanparannusaineena tai katemateriaalina.


Jos et saa ohjeita noudattamalla sieniä kasvamaan 2kk kuluessa, ota yhteyttä niin tutkitaan yhdessä tilanne! Sadon määrä riippuu kasvuolosuhteista, tyypillinen satomäärä on noin 600-900g tuoretta sientä.


Oma astia kasvatuspussin sijaan:

Jos haluat kasvattaa sieniä kasvatuspussin sijaan omassa astiassasi, voit valitaa kasvatuspussin sijaan 6kpl hengittävän teipin paloja, joita tarvitset astiaan tehtävien ilmareikien suojaksi. Kasvatuspussi sisältää hengittävän suodattimen joten siihen teippiä ei tarvita. Noudata yllä mainittuja ohjeita, mutta korvaa kasvatuspussi omalla astialla: Tee astian kylkiin ja/tai kanteen 3-6kpl noin 10-15mm reikiä etäälle toisitaan, ja desinfioi astia. Peitä reijät ulkopuolelta hengittävällä teipillä. Turvota olkipelletit erillisessä, desinfioidussa ja riittävän suuressa astiassa (olkipelletti turpoaa moninkertaiseksi kun se kostutetaan), anna jäähtyä ja sekoita rihmasto mukaan. Täyttäessäsi astiaa kasvualustalla, tiivistä sitä kevyesti painamalla ja täytä piripintaan asti (viimeisen tiivistyksen voit tehdä painamalla kannen paikoilleen). Teippejä ei kannata poistaa ettei sientenalut kuivahda, sienet kyllä puskevat ne sivuun kasvaessaan. Jos kasvatat toisenkin sadon, laita uudet teipit reikien päälle, täytä astia pintaan asti jos se on vajunut, ja lisää hieman vettä astiaan. Voit uudelleenkäyttää astiaasi mutta puhdista ja desinfioi se huolellisesti ensin.


Iloa ja menestystä kasvatukseen!

Mallinumero: DIY-001