Tuoretuotteiden kotiinkuljetus: 22.05.-18.06. tehdyt tilaukset heinäkuun (02.07.) jakoon ja 19.06.-23.07. tehdyt tilaukset elokuun (06.08.) jakoon
Grow Kit (Siiliorakas)
Grow Kit (Siiliorakas)
Grow Kit (Siiliorakas)
Grow Kit (Siiliorakas)
Grow Kit (Siiliorakas)
Uutuus

Grow Kit (Siiliorakas)

18,00 €
sis. 24 % ALV
Kasvata omat sienesi vaikka keittiön pöydällä! Avaa, pidä kosteana ja kerää sato. Helppoa ja hauskaa! Vain postitse, toimitusaika noin viikko.
Toimitus 5-8 arkipäivää

Satohuoneen Grow Kit kotikasvatuspaketilla kasvatat helposti omat sienesi sisätiloissa. Pakkaus sisältää valmiiksi esikasvatetun siiliorakkaan kasvualustan. Et tarvitse muuta kuin sumutinpullon kosteutusta varten.

Grow Kit paketin mitat: 12cm x 10cm x 22cm + kahva 6cm. Paino noin 1,2 kg.


Ohjeet pähkinänkuoressa:

1. Revi läppä auki ja leikkaa X-kuvio muovin läpi

2. Pidä kosteana sumuttamalla X-kuviota 2-3 kertaa päivässä

3. Kerää sienet ja nauti!

4. Kompostoi käytetty kasvualusta

Näin helppoa se on! Parhaan tuloksen saamiseksi on kuitenkin suositeltavaa lukea alla oleva tarkempi kasvatusopas.


Grow Kit kasvatusopas

Satohuoneen Grow Kitistä saat sieniä kunhan vain muistat pitää sen kosteana koko ajan. Näitä ohjeita seuraamalla saat kuitenkin parhaan mahdollisen tuloksen. Oppaan lopussa on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, sekä ohjeet siltä varalta jos sieniä ei näy vielä neljänkään viikon jälkeen.


1. Säilytys ennen aloittamista

Grow Kit sisältää elävän kasvualustan joka ei säily ikuisesti. On suositeltavaa aloittaa kasvatus heti saatuasi paketin. Jos pääset aloittamaan kasvatuksen muutaman päivän kuluessa saatuasi paketin, pidä paketti huoneenlämmössä siihen asti. Muussa tapauksessa säilytä jääkaapissa enintään 2-3 viikkoa.


2. Olosuhteet ja sijoituspaikka

Sienet tarvitsevat kasvaakseen lämpöä, valoa, kosteutta ja happea. Lämmöstä ja valosta ei tarvitse sen kummemmin huolehtia sisällä kasvatettaessa; tavallinen huoneenlämpö ja asunnon hajavalo riittää (vältä suoraa auringonpaistetta). Myös hieman viileämpi kuisti sopii hyvin, optimaalisin lämpötila on 15-18 astetta. Happeakin riittää kunhan Grow Kit sijoitetaan avoimelle paikalle esimerkiksi tiskipöydälle (vältä kuitenkin lämmönlähteitä kuten uunia tai astianpesukonetta). Älä siis sulje sitä kaappiin tai hyllyyn. Kosteutus on se muuttuja johon tulee kiinnittää eniten huomiota, sillä sienet tarvitsevat jatkuvaa kosteutta kasvaakseen.


3. Kasvatuksen aloittaminen

Aloita kasvatus repimällä pahvilaatikon ikkuna auki katkoviivoja pitkin. Alla näet kasvualustan, joka on valkoisen rihmaston peitossa. Jos kasvualustassa on kuljetuksessa syntyneitä halkeamia, anna kasvualustan palautua huoneenlämmössä muutama päivä ennen aloittamista. Leikkaa terävällä veitsellä pieni (2-3cm) X:n muotoinen viilto muovin läpi kasvualustaan. Leikkaus saa viiltää itse kasvualustaakin. Varmista että X:n siivekkeet ovat irti toisistaan. Joskus kasvualusta on kasvanut tiiviisti kiinni muoviin, jolloin siivekkeet tulee irroittaa kasvualustasta esimerkiksi veitsen kärjellä. Jätä siivekkeet lopulta kuitenkin aina alas jotta kosteus pysyy viiltokohdassa paremmin.


4. Kosteutus

Kun X on viilletty, tarvitaan vain kosteuden ylläpitämistä kunnes sienet ovat valmiita kerättäväksi. Kosteutukseen käy tavallinen sumutinpullo (mitä hienojakoisempi sumu, sen parempi). Suihkuta viiltokohtaan puhdasta vettä säännöllisesti vähintään 2-3 kertaa päivässä. Läppiä ei kannata availla, sumuta vain viiltokohtaan. Parhaan tuloksen saat suihkuttamalla useamminkin, ja varsinkin talvella asuntojen ilmankosteuden ollessa erittäin alhainen, sumutuskertoja saatetaan tarvita jopa muutaman tunnin välein. Yleisin syy kasvatuksen epäonnistumiselle on puutteellinen kosteuden ylläpitäminen. Kasvualustaa voi sumuttaa esimerkiksi aamulla ensimmäisenä, työpäivän jälkeen, illalla viimeisenä sekä aina muistaessaan tai ohi kävellessään. Vettä ei kuitenkaan kannata suihkuttaa liikaa kerralla, sillä ylimääräinen vesi vain valuu ja kerääntyy muovipussin tai pahvilaatikon pohjalle. Muutama tarkka painallus sumutinpullosta riittää, toki sumutinpullosta riippuen. Suojaathan tarvittaessa alustan.

Jos monta kertaa päivässä sumuttaminen tuntuu haastavalta, voit myös tehdä kosteutta pidempään säilyttävän kosteutushupun. Tee tavalliseen tyhjään muovipussiin kauttaaltaan n. 2cm kokoisia reikiä, ja aseta se hupuksi Grow Kitin päälle. Sumuta pussin sisäseinät vedellä kosteiksi vähintään kaksi kertaa päivässä. Käyttäessäsi läpinäkyvää pussia voit tarkkailla helposti sienten muodostumista ja kosteustilannetta pussin sisällä. Voit myös jättää repäisyikkunan yläreunasta kiinni ja laittaa hupun siihen. Kun sientenalut alkavat kasvaa isommaksi, ota huppu pois jotta sienet saavat tarpeeksi happea, ja jatka sumuttelua suoraan sieniin.


5. Odottaminen

Yleensä sienet alkavat muodostumaan noin 10-14 vuorokauden jälkeen aloittamisesta, olettaen että kosteutuksesta on pidetty huolta koko sen ajan. Joskus se tapahtuu nopeammin tai hitaammin. Kannattaa kärsivällisesti jatkaa kosteutusta ja malttaa odottaa. Jos epäilet että kasvualusta on päässyt kuivahtamaan välillä, jatka vaan sumutusta. Tällöin saatat joutua tosin odottamaan hieman kauemmin. Kun sienet vihdoin alkavat kasvaa, kestääkin vain noin 4-5 päivää kunnes ne ovat täysikasvuisia. Ne tarvitsevat edelleen paljon kosteutta aina keräämiseen asti. Jos sieniä ei näy neljän viikon jälkeen aloittamisesta, ja olet pitänyt kosteudesta hyvää huolta koko sen ajan, katso oppaan lopusta neuvoja.


6. Palkinto

Odotus palkitaan kun näet pienenpienten alkujen kasvavan muutamassa päivässä isoiksi ja herkullisiksi sieniksi, ja saat kerätä ihan oman sienisadon. Siiliorakas kasvaa usein yhtenä isona pallerona ja on usein hieman vaaleanpunainen alkuvaiheessa. Keltainen väri kertoo kuivuudesta. Valmiin yksilön tunnistat 0,5-1cm pitkistä piikeistä (joista siiliorakas on nimensäkin saanut). Voit kerätä sienet myös jo aiemmin, kun piikit ovat juuri alkaneet kasvaa. Kerää valmis yksilö vetämällä se hieman kiertäen irti kasvualustasta. Leikkaa kasvualustan jäänteet pois ja sienet ovat valmiita käytettäväksi. Sienet voi pilkkoa ja paistaa pannulla rasvassa ja maustaa suolalla ja pippurilla, tai käyttää erilaisiin ruokiin kuten risottoon, ramen-keittoihin tai wokkeihin. Sienet säilyvät jääkaapissa esimerkiksi paperipussissa noin viikon. Kasvuolosuhteet vaikuttavat huomattavasti Grow Kitin sadon määrään, mutta tyypillinen satomäärä (ensimmäiselle sadolle) on 150-300g tuoretta sientä.


7. Kasvatuksen jälkeen

Kun sienisato on kerätty, voit yrittää vielä toista satoa aloittamalla kosteutuksen uudestaan. Toisessa sadossa saattaa kestää tyypillisesti 3-4 viikkoa ja se on ensimmäistä satoa pienempi (paitsi jos ensimmäinen sato jää olosuhteista johtuen kovin pieneksi). Toinen sato saattaa onnistua paremmin jos nesteytät kasvualustan ensimmäisen sadon jälkeen (ohjeet lopussa). Jos et halua yrittää toista satoa, voit kompostoida käytetyn kasvualustan, käyttää sen puutarhassa maanparannusaineena tai katteena, tai kokeilla sen ymppäämistä toissijaiseen kasvualustamateriaaliin kuten lehtipuupelletteihin, ja kokeilla siten onneasi ulkokasvatuksessa (keväästä syksyyn).


Entä jos sieniä ei vain tule?

Sienirihmasto on hyvin voimakasta ja se kyllä löytää tiensä sienten muodostamiseen kunhan olosuhteet ovat oikeat. Kosteuden ylläpitämisen tärkeyttä ei voi liikaa painottaa, todennäköisin syy sille ettei sieniä näy on kasvualustan kuivuminen. Lue siis huolella yllä oleva opas ja noudata ohjeita. Jos kasvualusta pääsee kuivahtamaan välissä vaikka viikonloppureissun aikana, älä luovuta. Jatka kosteuttamista ja odota kärsivällisesti. Maltti on valttia.

Jos et kuitenkaan saa sieniä kasvamaan neljän viikon (onnistuneen kosteuden ylläpidon) jälkeen, voit kokeilla kasvualustan nesteytystä. Ota kasvualusta pois pahvilaatikosta ja upota se veteen viiltokohta alaspäin 20 minuutiksi. Anna ylimääräisen veden valua pussista pois ja laita se sitten takaisin pahvilaatikkoon. Jatka sumuttamista ohjeiden mukaisesti alusta alkaen vaikka kasvualusta onkin juuri kosteutettu. Noudata oppaan ohjeita normaalisti. Jos sieniä ei näy 4 viikon jälkeen nesteytyksestä, ota yhteyttä antti@satohuone.fi niin tutkitaan asia yhdessä.


Iloa ja menestystä kasvatukseen!

Mallinumero: GKS-001